Читај ми!

Имагинарни пејзажи

Остварење „Невидљиви градови II” које су крајем јануара ове године објавили Ејдан Бејкер и Гарет Дејвис за дискографску кућу Karlrecords.

Ово је наставак њихове колаборације из 2018. године, када су издали албум Невидљиви градови  који је привукао пажњу својом смиреном атмосфером суптилних спојева инструменталних деоница и електронских и конкретних звукова. Критичари су ово издање назвали медитативним остварењем камерног, амбијенталног џеза. Канадски гитариста Ејдан Бејкер је један од најпродуктивнијих уметника на пољу построка, дрон и амбијенталне музике чији опус красе честе, ad hoc, сарадње са другим музичарима. Бејкер се такође отискује и у простор савремене, компоноване музике, што је и приметно у нумерама које ћете чути. Ипак, за атмосферу блиску неким од тенденција савремене музике, најзаслужнији је кларинетиста Гарет Дејвис, који учествује у разноликим пројектима простирући се по читавом спектру нове, алтернативне и експерименталне музичке праксе - од сарадње са композиторима Петером Аблингером и Бернхардом Лангом, преко експеримената са Елиотом Шарпом, Мерцбауом и Скенером, до мултимедијалних колаборација са Кристијаном Марклијем и Питером Гринавејем.

На албуму Невидљиви градови II, дуо Бејкер – Дејвис истражује „тишу страну ствари” уз међусобно поштовање и давање простора за индивидуални израз. Гитарски дрон, кларинетски звуци, атмосферчини електронски шумови и фактуре, слојеви теренских и конкретних звукова, чине садржај нумера у којима двојица музичара дијалогизирају и реагују на соничне подражаје оног другог, стварајући једну флуидну и проживљену музичку целину, коју бисмо могли окарактерисати као „интроспекција у двоје”.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара