Теоријски профили

Лила Абу Лугод: Да ли муслиманским женама треба спасавање?

У емисији ТЕОРИЈСКИ ПРОФИЛИ од 17. до 21. фебруара можете слушати текстове које је написала палестинско-америчка антропoлошкиња Лила Абу Лугод. У емисијама које су на програму у понедељак и уторак прочитаћемо чланак „Да ли муслиманским женама треба спасавање?”, док ћемо од среде до петка емитовати текст „Случај муслиманске жене”.

У тексту „Да ли муслиманским женама треба спасавање?" Лила Абу Лугод истражује етику актуелног „Рата против тероризма", испитујући да ли антропологија,као дисциплина која се бави културалним разликама и њиховим разумевањем, може обезбедити критички ослонац који би оправдао уверења изнета у прилог америчкој интервенцији у Авганистану, и то у терминима ослобађања или спасавања авганистанских жена. Ауторка се осврће на опасност реификовања културе, очигледну у тенденцијама да се калуп пажљиво обликоване културалне иконе (као што је муслиманска жена) ставља на хаотичне историјске и политичке токове.

Скрећући пажњу на резонантност савремених дискурса о једнакости, слободи и правима, са ранијом колонијалном и мисионарском реториком о муслиманским женама, Лила Абу Лугод тврди да је неопходно да научимо да озбиљно ценимо разлике међу женама у свету - као производе различитих историја, израза различитих околности и манифестација различито структурираних жеља. Сходно томе, пре него што покушавамо да „спасавамо" друге (са подразумеваном супериорношћу и насиљем које би то могло захтевати), треба покушати да: 1) радимо са њима у ситуацијама које препознајемо као увек подређене историјским трансформацијама и 2) размотримо нашу сопствену ширу одговорност како бисмо указали на облике глобалних неправди које на моћне начине обликују светове у којима се налазе. Ауторка развија ове аргуменате о ограничењима „културалног релативизма" путем разматрања бурке и значења које ношење вела има у муслиманском свету.

Текст је први пут објављен у часопису American Antropologist 2002. године.

Превела с енглеског Душица Поповић.
Читала Марица Милчановић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво