Имагинарна едиција

Џоан Фуџимура: Гени који одређују пол

Шта је пол и да ли ће генетика дати најмеродавнији одговор на ово питање? Џоан Фуџимура, професорка антропологије и историје науке на универзитету Станфорд, анализира резултате савремених експерименталних истраживања у области молекуларне генетике одређивања пола.

Истраживачи који врше експерименте на генима који, према њиховом мишљењу, пресудно утичу на формирaње пола, тврде да је ген SRY активни елемент у развоју тестиса, док је ген DAX-1 активни елемент у развоју јајника. Али они никад не доводе у питање основну претпоставку о бинарној подели полова, подразумевајући да тестиси обавезно указују на мужјаке, а јајници на женке. За разлику од њих, Фуџимура сматра - и у својој анализи аргументовано показује - да је пол, чак и на генетском нивоу, социоматеријални процес и производ. Другим речима, биолошке категорије и класификације нису природне, објективне или безазлене, а нарочито полне категорије функционишу у друштвено прописаним системима значења. Молекуларни генетичари користе, дакле, своје друштвеноисторијски условљене нормативне дефиниције пола како би осмислили експерименте о одређивању пола. Као резултат тога, њихови експерименти не доводе у питање претходно одређене и друштвено дефинисане категорије. Уместо тога, они дају материјални облик постојећим друштвено дефинисаним идејама. Селекцијом одређених људских тела већ приликом осмишљавања експеримената за одређивање пола, генетичари су, тврди Фуџимура, репродуковали властите категорије полова узете здраво за готово.

Студија „Гени који одређују пол" на програму је од 20. до 24. јануара. Текст, преузет из првог броја часописа Сајн за 2006. годину, превела је с енглеског језика Ивана Стојиљковић.

Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво