Музика света

Нумере са албума „The Livelong Day” ирског састава Ланкум, који је 25. октобра 2019. године објавила независна лондонска дискографска кућа Раф Трејд Рекордс.

Поред прикупљања народних мелодија, њихових обрада и писања ауторских аранжмана кроз које показују богату културу Ирске, чланови састава Ланкум из Даблина стекли су репутацију једног од најзначајнијих састава који интерпретирају традиционалну музику преводећи је у савремени звук. Године 2018. Радио-телевизија Ирске прогласила их је за најбољи фолк састав, док је певачица Ланкума – Рејди Пит, одликована специјалном наградом у категорији вокалних интерпретатора традиционалне музике.

Албум The Livelong Day представља трећи у опусу овог састава. На њему се налази осам ауторских нумера инспирисаних ирском, енглеском и шкотском традиционалном музиком, попут популарних песама о пићу, песама чији текстови говоре о промискуитету, али и инструменталних мелодија које чланови Ланкума изводе као експерименте у којима је посебан нагласак на стварању специфичне играчке атмосфере. Употребом разноврсног инструментаријума – попут фидла, контрабаса, харфе, гитаре, Хамондових оргуља, ирских гајди, бенџо-а, бајана, мелотрона, вибрафона, тин висла и других инструмената – чланови Ланкума постижу и јединствен спој традиционалне музике и дум рока, са, на моменте, присутним елементима минималистичке дрон музике у којој се дуги, комплексни, непрекинути звукови користе као тонални ослонац при мотивској разради и импровизацији материјала.

Састав су основали браћа Ијан и Дара Линч, који музицирају на ирским гајдама, концертини, тин вислу, перкусијама, гитари и клавиру. Са њима наступају и Кормак Мекдиармада који свира фидл, виолу, бенџо, контрабас, вибрафон, клавир и перкусије, као и певачица Рејди Пит која музицира на бајану, хармонијуму, харфи и мелотрону.

Емисију је припремила Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара