Џез

Снимак концерта Биг Бенда Севернонемачког радија (НДР Биг Бенд) предвођеног диригентом Геиром Лиснеом, забележен 14. фебруара 2018. у Ролф Либерман студију у Хамбургу.

Геир Лисне је норвешки саксофониста, композитор и диригент чији је рад превасходно везан за биг бендове. Активан је на сцени током последњих двадесетак година, објављивао је ауторске албуме за познату немачку етикету ACT, а учествовао је у преко 100 продукција са великим оркестрима широм Европе. Од 2016. године запослен је као главни диригент Биг Бенда Севернонемачког радија, једног од најцењенијих ансамбала ове врсте у Немачкој и шире. Овај биг бенд је дуги низ година уназад познат по смелим и иновативним сарадњама са ведетама савремене америчке и европске џез сцене, па је у том смислу и сарадња са Лиснеом логичан наставак његове програмске оријентације.

На наступу у Ролф Либерман студију у Хамбургу, Лисне је са овим оркестром извео концерт за саксофон, тромбон и биг бенд. У улози солиста нашли су се саксофониста Кристоф Лауер и тромбониста Стефан Лотерман. Сам Лисне се надовезује на биг бендовске концепте по узору на Марију Шнајдер или Карлу Блеј – са основом у савременом џезу, с наглашено богато дувачком секцијом, и конвенционалним приступом у аранжирању соло деоница. Утолико је атрактивност концерта заснована на надахнућу Лауера и Лотермана, уз дозиране излете других солиста унутар биг бенда.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи