Музика света – Пројекат Small Island Big Song

Слушаћете нумере са албума „Small Island Big Song” Тома Кола и Бао Бао Чена.

Идеја за овај албум (који је убрзо постао део великог истраживачког пројекта!) потекла је од аустралијског музичког продуцента и филмског редитеља Тома Кола и његовог тајванског колеге, продуцента Бао Бао Чена, који су кренули на трогодишње путовање са Тајвана пратећи древне записе о пловидбама помораца вођених океанским струјама и сезонским ветровима. Пројекат Small Island Big Song  инспирисан је и аустронежанском теоријом миграција која истиче да многе данашње океанске културе воде порекло из Тајвана, и тежи да кроз музику успостави везе, нагласи сличности и регионалне разлике инструмената, језика и ритма, између традиционалних култура Мадагаскара, Сингапура, Индонезије, Тахитија, Борнеа, Малезије, Соломонских острва, Папуа Нове Гвинеје, Хаваја, Ускршњих острва и Новог Зеланда.

На овом, неуобичајеном истраживачком путу Тим Кол и Бао Бао Чен звуком и сликом су забележили извођења на стотине аутохтоних музичара, а за албум су одабрали 18 репрезентативних нумера. Све нумере су снимљене у природи (у свом оригиналном простору!), интерпретиране на традиционалним инструментима и на језицима народа који су их изводили. Између осталих примера, на албуму можемо чути певање групе народа Дајек из Борнеа који су забележили у прашумама малезијске државе Саравак, потом музицирање ансамбла са Папуа Нове Гвинеје који свира на инструментима израђеним од бамбуса, а које је снимљено на забаченој плажи острва Бугенвил у југоисточном Пацифику, ансамбла Taonga pūoro инструмената народа Маори са Новог Зеланда, као и живахног малајског kompang ансамбла из Сингапура.

Иначе, нумерама објављеним на албуму Small Island Big Song аутори су подсетили на актуелне теме о климатским променама и ризик пораста нивоа воде океана који може утицати на расељавање становништва са ових простора. Прошле године албум је одликован наградом британског часописа Songlines за најбоље издање у категорији Азија и Пацифик.

Емисију је уредила Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи