Опере – Станислав Монијушко: Страшни двор

У вечерашњој емисији чућете ексклузивни снимак опере „Страшни двор” Станислава Монијушка, начињен 25. августа 2019. године у оквиру Међународног фестивала Шопен и његова Европа у Варшави. Овом приликом обележено је и 200 година од рођења овог пољског композитора и важног чиниоца пољског музичког препорода.

Главне улоге тумачили су: Арнолд Рутковски као Стефан и Маријуш Годлевски као Збигњев. Чешникова је била Малгоржата Валевска, док је Мјечник био Томаш Конијечни. Улога Хане била је поверена Едити Пјасецкој, док је Јадвигу тумачила Моника Ледзион-Порчињска. Дамазија је изводио Карол Козловски, Скоуба је био Рафал Сивек, док је слугу Маћеја тумачио Марћин Брониковски. Улогу настојнице Марте изводила је Јоана Красуска-Мотулевич. Хором Подласке опере и Оркестром Осамнаестог века диригује Гжегож Новак.

Страшни двор је премијерно изведен у Великом театру у Варшави 28. септембра 1865. године. Либрето је написао Јан Хенћињски, на основу приче из збирке Старе легенде и слике Казимјежа Војцицког. Ова опера одмах је наишла на одличан пријем публике, али и на жестоку реакцију руских цензора који су је због њене патриотске потке забранили после само три извођења, да би поново била постављена у Варшави тек 1914. године. Стручњаци данас сматрају оперу Страшни двор ремек-делом Станислава Монијушка која плени својим балансом разноликих утицаја, добрим складом комичних и драматских епизода, идиличним приказом живота пољских властелина, као и маштовитом употребом хармонија, традиционалних ритмова и мелодијских деоница.

Радња опере прати догодовштине браће Збигњева и Стефана који су се заклели да се никада неће оженити, већ да ће као војници служити својој земљи. Њихова тетка Чешникова је већ уговорила бракове за своје нећаке, али њене планове квари одлазак младића у дворац властелина Мјечника који има две лепе ћерке Јадвигу и Хану, стасале за удају. Због тога просац Дамази, љубоморни мајордом Скоуба и сама Чешникова, покушавају да осујете љубав која се рађа између ових младих људи, причом да је дворац у којем бораве уклет. Цела ова весела прича се иначе дешава у освит новогодишње ноћи и обилује жанр сценама попут поворке саоница и запрега које иду од дворца до дворца уз песму и весеље.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи