Оперска сезона Еурорадија 2019/20 – Жил Масне: Вертер

Слушаћете снимак опере „Вертер” Жила Маснеа, забележен 1. октобра у Краљевској опери Ковент граден у Лондону. Овај ексклузивни снимак добили смо посредставом размене у оквиру Оперске сезоне Еурорадија 2019/20, а на њему ћете чути изузетне гласове данашњице: Хуана Дијега Флореса у насловној улози, Изабел Ленард као Шаролту и Жака Ибрала као Алберта. Хором и оркестром Краљевске опере Ковент гарден диригује Едвард Гарднер. Пред вама је обнова продукције из 2004. године режисера Беноа Жакоа, коју красе сведена сценска решења, која се ослањају на сликарска платна.

Изабела Ленард је овом улогом дебитовала у Ковент гардену, а критика истиче и сигурног Едварда Гарднера, као и да је Хуан Дијего Флорес засијао у пуној снази тек у трећем и трагичном четвртом чину.

Маснеов Вертер је, иначе, премијерно изведен у Дворској опери у Бечу 16. фебруара 1892. године. Компонован је на либрето Едуара Блоа, Пола Мијеа и Жоржа Артмана, на основу мотива Гетеовог романа „Јади младог Вертера".

Ова опера је добар пример дела насталог у средњем стваралачком периоду у којем сусрећемо одличан баланс између свежине инспирације и владања композиционом техником. Сам либрето је можда и најбољи у Маснеоовом опусу, а његова релативно сведена реторика оставља простор музици да психолошки допуни и искаже стања главних јунака. Драматуршки лук је елегантано изведен – радња запрема дешавања у распону од лета до зиме, од светлог до мрака, од сунца које Вертер призива у свом првом представљању до месеца који обасјава његов први сусрет са Шарлотом и његову смрт.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара