Студије и огледи

Стивен Бјучлер: Необична каријера теоријe притиска и теоријe слома

У циклусу СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ, од понедељка, 16. до четвртка, 19. децембра, можете слушати текст Стивена Бјучлера „Необична каријера двају теорија о колективној акцији: теорија притиска и теорија слома”.

Аутор пише о необичној позицији теорије притиска и теорије слома у социолошком објашњењу колективне акције. Још од ере класичне социологије, па све до поодмаклих година двадесетог века, били су то централни механизми за анализу колективног понашања. Седамдесетих година прошлог века ове теорије су засуте жестоком критиком, а на сцену је ступила перспектива о мобилизацији ресурса која је навелa научнике да постављају другачија питања и конструишу другачије одговоре него у класичној традицији. Критика је била пре свега усмерена на логичке и емпиријске мане старих приступа, као и на негативни призвук који је био имплицитно присутан у симболици колективног понашања. Па ипак, приступи притиска и слома опстајали су на маргинама ресурсно-мобилизацијске перспективе, као и у радовима појединих теотетичара који су ипак уочавали и поједине корисне стране старих термина. Најзад, сматра Бјучлер, могуће је заступати и тезу да концепти притиска и слома никада нису у потпуности ишчезли из теорија о друштвеним покретима, већ су били на одређени начин скрајнути да би се опет појавили, овога пута прерушени у нови концептуални језик који говори о политичким приликама, о политичким шансама.

Текст, преузет из књиге The Blackwell Companion to Social Movements (Snow, Soul & Kriesi), превео је Александар Б. Недељковић.

Чита Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво