Музика вива

У вечерашњој емисији представићемо дела композиторке Ане Торвалдсдотир, која је последњих година једна од главних узданица савремене исландске музике, са развијеном међународном каријером. Представићемо њена камерна и солистичка дела, која су објављена на албуму „Aequa” прошле године који је добио одличне оцене критике.

Ана Торвалдсдотир је рођена 1977. године, а 2011. је докторирала на Универзитету Калифорније у Сан Дијегу. Редовно држи курсеве и презентације у академским круговима, а као резидентни композитор, на пример, ове године радила је при Краљевској музичкој академији у Лондону. Дела Ане Торвалдсдотир су изводили водећи светски оркестри попут Берлинске филхармоније или Њујоршке филхармоније, односно ансамбла Ентерконтемпорен у домену савремене музике. Добитница је више престижних награда међу којима су признање Нордијског музичког савета, као и награда Линколн центра за уметника у успону.

Израз Ане Торвалдсдотир водећи светски музички часописи и дневни листови попут Њујорк тајмса, Гардијана или Грамофона описују као „увек фасцинантну", „наизглед безграничну текстурну маштовитост", а подједнако је саздан од звукова и шумова, колико од хармоније и мелодијског материјала, односно представља самосвојну „комбинацију снаге и интимности".

По речима саме ауторке, она ствара екостистем звукова и говори о инспирацији природом, која иде и до структуралне димензије дела у погледу пропорције и протока. Ипак, Торвалдсдотирова каже да не покушава да буквално пренесе природне феномене у музику, већ бира оне елементе који су музички интереснантни. Такође, својим вештим спојем сонористичких, модернистичких техника, пре свега везаних за свет виших хармоника и проширено схваћеног звука, хармоније смештене у тоналне оквире и неспутане лирске мелодичност, поетика Ане Торвалдсдотир се уклапа у савремени исландски звук који је често везан за поп израз или филмску музику и као такав комуникативан и непосредан.

Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи