Мајстори барока

Снимак наступа сопрана Маријане Флорес и ансамбла Капела Медитеранеа који предводи чембалиста и диригент Леонардо Гарсија Аларкон, забележен 29. јула у Кадоган Холу у Лондону оквиру фестивала Промс.

У фокусу овог концерта била је венецијанска музика 17. века, а истовремено је обележена и 400. годишњица од рођења композиторке, певачице и песникиње Барбаре Строци. Рођена 1619. године, Строци је била ученица Франческа Кавалија, коме је и посветила две збирке соло песама. Због својих изузетних вокалних способности и певачког дара, 1637. године постала је чланица Академије дељи Унисони, огранка за музику једне од најзначајнијих књижевних академија и венецијанских установа, Академије дељи Инкоњити. Померајући могућности вокалног израза на креативан начин, Барбара Строци је инкорпорирала своје вокално умеће у композиције које је писала.

Тако су се на програму овог концерта поред њених дела, нашла и дела њеног учитеља Франческа Кавалија, као и арије још једне Кавалијеве ученице – Антоније Бембо, која је, иако рођена у Венецији, своју каријеру градила у Паризу.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво