Фестивал у Единбургу 2019

Гудачке квартете Јозефа Хајдна, Беле Бартока и Лудвига ван Бетовена свира квартет Казалс, у саставу: Вера Мартинез-Мехнер и Абел Томас, виолине, Џонатан Браун, виола, и Арнау Томас, виолончело. Снимак је са концерта одржаног 6. августа у Квинс Холу.

Након освајања прве награде на два престижна конкурса – Лондонском такмичењу и Брамсовом такмичењу у Хамбургу – квартет Казалс је отворио врата светских камерних, фестивалских и концертних позорница. На богатом репертоару овог ансамбла, основаног у Мадриду 1997. године, налази се велики број дела од барокних до савремених аутора, а чланови ансамбла су усмерени и на рад са савременим шпанским композиторима чија дела премијерно изводе.

Извођачки стил ансамбла показује како ови уметници у великој мери познају стилске карактеристике и извођачке праксе различитих епоха. Њихове интерпретације критичари и публика оцењују као „чисте и пуне експресије... оне стварају јединствени спој страствене изражајности и изузетне виртуозности".

Квартет Казалс је проглашен за културног амбасадора Каталоније, а интересантно је истаћи да овај ансамбл сваке године одржава концерте у Краљевској палати у Мадриду. Том приликом музицирају на примерцима из колекције украшених Страдиваријусових инструмената, а интересантно је истаћи да ће чланови квартета бити резидентни уметници овог велелепног здања наредне, 2020. године. Поред богатог дискографског опуса, у наредној концертној сезони квартет Казалс ће реализовати и снимке комплетног циклуса гудачких квартета из Моцартовог касног опуса, као и остварења мађарских аутора: Беле Бартока, Ђерђа Лигетија и Ђерђа Куртага.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи