Нова дискографија – Албум „Лица љубави“

Слушаћете дела са aлбумa „Лица љубави“ (Facce d’amore) пољског контратенора Јакуба Јозефа Орлинског, који је 8. новембра објавила дискографска кућа Ерато.

Након успеха који је постигао његов први солистички албум, „Анима сакра", овај уметник, који је током прошле године доживео велики пробој на светској оперској сцени, сада је објавио своје прво издање за угледну издавачку кућу која у свом каталогу има импресиван број снимака са врхунским извођењима барокног репертоара. Стога не чуди што су одлучили да у свој списак интерпретатора специјализованих за барокну музику уврсте и ову младу звезду оперске сцене, упарујући га са ансамблом Ил Помо Доро и младим диригентом Максимом Јемељáничевим, како би представили интересантан репертоар на којем се налазе дела Кавалија, Боретија, Бонончинија, Скарлатија, Контија, Хендла, Хасеа и Предијерија. На овом издању налази се чак осам премијерних снимака арија чији је заједнички именитељ љубав, као што је то наглашено у наслову албума, али нам Орлински не пружа хомогену представу заљубљеног барокног јунака, већ нуди увид у различита емоционална стања које ово осећање може изазвати - од радости узврaћене љубави, до тренутака када нас обузима бес или чак лудило. Поред ових разноврсних емоционалних сенчења, албум „Лица љубави" пружа и својеврсну хронологију развоја барокне опере, започињући са делима Кавалијем и заокружујући своје путовање Орфејем Јохана Адолфа Хасеа.

Орлински је током претходне године привукао пажњу јавности не само својим прецизним и сигурним гласом, већ и харизматичном и необичном сценском појавом. Наиме, публици је посебно интересантан његов физички активан приступ сценском наступу, у којем демонстрира и изванредну спретност, стечену дугогодишњим бављењем брејкденсом, области у којој се и професионално такмичио. Ове године, имао и успешан деби на фестивалу у Глајндборну у насловној улози у Хендловим Риналду, а његова интерпретација Вивадијеве арије „Vedró con mio diléto" на Јутјубу је до сада забележила око 4,5 милиона прегледа, што је права реткост за снимке класичне музике.

На албуму који вечерас слушамо, чини се да је Орлински спојио своје најбоље адуте - репертоар који добро познаје са ангажованом интерпретацијом, уз сигурну пратњу ансамбла Ил Помо Доро, добро верзираног у пратњи звезда светске оперске сцене.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво