Музеј звука – Дух мексичког барока

Снимак са концерта који је под називом „Дух мексичког барока” одржан на 13. фестивалу Ране музике у Цркви Светог Петра у Риги, 12. јула, када је наступио Хор Летонског радија под управом Ендрјуа Лоренс-Кинга.

Програм је осмишљен тако да представи свечана полифона дела, али и нумере инспирисане световном музиком, које су извођене током служби у катедрали у Пуебли. Тако су на концерту у Риги изведене мисе и мотети Хуана Гутијереза де Падиље, али и виљансикоси и чаконе Лукаса Руíза Де Рибајаза и Фонсеа и Гаспара Фернандеза. Фернандез је компоновао духовна дела за црквене службе током године, али их је често заснивао на ритму ових популарних латино-плесова. Од бројних сачуваних дела овог аутора, Ендрју Лоренс-Кинг је одабрао мексичке обраде чакона, канарија и виљаноса настале око 1610. године, како би дочарао специфичност мексичких служби у којима су се спајале узвишеност и озбиљност обреда са радошћу и узбуђењем популарних „фиеста". У „новој Шпанији" тако је створена нова пракса у којој је обред обогаћен световним текстовима и музиком заснованом на популарним песмама и плесовима.

Ипак, задржана је и пракса „пародирања" популарна у Европи током 15. и 16. века, односно компоновања нових музичких дела заснованих на неком већ постојећем моделу. Тако ћете у вечерашњој емисији чути мису Ave Regina caelorum коју је Хуан Гутијерез де Падиља засновао на истоименом маријанском мотету. Овај уметник, рођен у Шпанији, био је капелмајстору у Херезу и Кадизу, пре него што је прешао Атлантик како би заузео исто месту у величанственој катедрали у Пуебли.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво