Светске музичке позорнице

Дела Анрија Дитијеа, Дмитрија Шостаковича, Антона Веберна и Густава Малера изводи Симфонијски оркестар Радија Југозападне Немачке из Штутгарта. Диригује Михаел Зандерлинг. Солиста је Николас Алтштед, виолончело. Снимак је са концерта одржаног 25. септембра ове године у Концертхаусу у Фрајбургу.

Прво дело које ћете чути Дитије је компоновао за 70. рођендан швајцарског диригента Паула Захера, а по поруџбини Мстислава Ростроповича. Три строфе за Захера представљају портрет славног диригента кроз три комада за соло виолончело. Интересантно је да је у овом остварењу Дитије користио одломак из Музике за гудаче, удараљке и челесту Беле Бартока, дела које је Барток писао по Захеровој поруџбини за прославу десете годишњице Камерног оркестра из Базела, и које је овај диригент премијерно извео 21. јануара 1937. године у Базелу.

Дмитриј Шостакович је Други концерт за виолончело у Ге дуру писао 1966. године на Криму, а као и први концерт, посветио га је Мстиславу Ростроповичу који је дело премијерно свирао у Москви под управом Јевгенија Светланова 25. септембра 1966. године, на композиторов шездесети рођендан. Међутим, за разлику од првог у којем је посебан фокус усмерен на представљање интерпретативних вештина солисте, други концерт има готово симфонијску структуру. У њему је композитор дочарао свој унутрашњи свет, па се дело често у литератури означава и као композиторов аутопортрет. Наиме, кроз суморни, меланхолични поглед на себе, Шостакович је вероватно предвидео срчани удар, који је доживео непосредно након премијерног извођења дела.

Након тога следе симфонијска поема На летњем ветру Антона Веберна, из 1904. године, као и Адађо из Десете, недовршене симфоније у Фис дуру Густава Малера.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи