Нова дискографија – Албум „Анђели” са музиком Џона Тавенера

Представљамо албум који је у марту објавила дискографска кућа Хајперион, а на којем се налазе снимци Хора Винчестерске катедрале под управом Ендјруа Ламдсена.

Тавенер је, уз Арва Перта и Хенрика Горецког био познат као један од „духовних минималиста" односно „нових спиритуалиста", јер су дела свих ових аутора поседовала смиреност, етеричну чистоћу звука и склоност ка тишини, док су у композиционом смислу своја остварења реализовали уз редуковање изражајних средстава. Дела свих ових аутора снажно се ослањају на музику прошлости - на корале и двогласе, а сам избор инструментације сугерише да је реч о музици која је наставак вишевековне праксе. У Тавенеровом случају, то је веома често био хорски састав, који је спајао како руску православну праксу, тако и богату традицију хорског певања у Енглеској.

Наиме, Тавенер је 1977. године прихватио православну веру, инспиришући се теологијом и литургијском праксом руске православне цркве, која се снажно одразила и на његова дела. Иако је писао у стилу инспирисаним духовношћу истока Европе, често је компоновао дела за англиканску службу, а посебно је био је везан за Винчестерску катедралу, за чији хор је написао већи број дела која су у овом здању премијерно изведена. Штавише, упркос Тавенеровој православној вери, управо је у Винчестерској катедрали одржана његова сахрана 2013. године.

Дела објављена на овом албуму представљају избор познатих композиција из опуса овог аутора написана углавном за прославу Божића. Оно што ове интерпретације одваја од ранијих снимака јесте извођачки састав који уместо мушког хора, сада укључује и дечје гласове, оба пола. Ова промена донекле мења структуру музике, стварајући додатне контрасте у текстури, који нису постојали када је дела интерпретирао корпус искључиво мушких гласова.

Уредница: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво