Музика света

Слушаћете нумере са албума „Велики кањон Колорада – Духовна музика племена Хопи”, који је у јулу ове године објавила британска дискографска кућа АРК Мјузик

На албуму, као и пројекту под називом „Велики кањон Колорада", учествовали су: Кларк Тенаконгва – вокал, Гари Страутсос – индијанска фрула и Метју Нелсон који је свирао удараљке. Албум је снимљен унутар стражарске куле Дезерт Вју, светом месту на јужном ободу Великог кањона у Аризони, а садржи неке од најстаријих познатих песама индијанског племена Хопи.

Кларк Тенаконгва, бивши војник Сједињених Америчких Држава, посвећен је очувању културе и музике својих предака, нарочито кроз програм заштите културних добара Великог кањона Колорада, а однедавно је и потпредседник племена Хопи.

Мултиинструменталиста Гари Страутсос, иначе школовани џез флаутиста, већ деценијама проучава традиционалну музику староседелаца Северне Америке, а једно време је и живео са припадницима племена Дакота, Хопи и Навахо. У својим песмама, а по узору на традиционалне, Страутсос музичким језиком изражава радост, тугу, љубав и веру. Занимљива је чињеница да свира на реплици једног од инструмената пронађених 1931. године у пећини на североистоку Аризоне, за које се средином шездесетих година прошлог века установило да потичу из 7. века.

Трећи члан овог састава је Метју Нелсон, етномузиколог, археолог и перкусиониста, који такође деценијама истражује културно наслеђе индијанских племена Северне Америке, а његову пажњу заокупиле су посуде од глине, и њихова употреба као музичких инструмената.

Ова тројица уметника, као што смо рекли, окупила су се око пројекта названог Велики кањон Колорада: Тенаконгва пева оригиналне композиције на свом матерњем језику, Страутсос импровизује на фрули, док Нелсон музицира на посудама од глине. Како истиче овај етномузиколог, а позивајући се а сопствена истраживања, у време из ког датира индијанска фрула није било бубњева са растегнутом кожом. Звук који су добили сматрају најприближнији музици Хопија од пре 1300 година.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво