Са београдских сцена

Репродукујемо снимак дела концерта Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, који је одржан 16. марта ове године у Коларчевој задужбини. На овом концерту из циклуса „Премијере” изведена су дела Срђана Хофмана и Антоњина Дворжака, а као солисткиња наступила је пијанисткиња Неда Хофман. Оркестром је дириговао наш главни гостујући диригент, Алесандро Круделе.

Млади италијански диригент Алесандро Круделе завршио је Конзерваторијум Ђузепе Верди у Милану, одсеке за виолину и композицију, а затим је наставио студије дириговања у Сијени. Данас гради успешну међународну каријеру диригујући водећим ансамблима широм света, а 2000. године изабран је за шефа-диригента Оркестра УниМи у Милану, ансамбла који је за само две године стекао значајну афирмацију и бројна признања. Међу престижним оркестрима којима је дириговао или ће дириговати током наредне сезоне јесу Лондонска филхармонија, Симфонијски оркестар из Бамберга, Берлински и Бохумски симфоничари, Мелбурншки симфонијски оркестар, Монте-Карло филхармонија, Израелска симфонија, оркестар Sinfonica do Porto Casa da Musica, Филармонија из Мина Жераиса, Прашки симфонијски оркестар ФОК, Симфонијски оркестар РТС, Филхармонија Жорж Енеску, Оркестар филхармоње Тосканини, као и Оркестар Padova e del Veneto.

Тренутно живи и ради у Берлину где се усавршава код Кристофа фон Дохнањија и Сајмона Ретла.

На почетку емисије чућете Концертантну музику за клавир, гудачки оркестар и електронику Срђана Хофмана. У ауторском коментару своје композиције Хофман истиче: „Концертантна музика писана крајем 1993. године, посвећена је мојој ћерки Неди. Стога се вероватно у композицији може назрети нешто од сензибилитета тадашње урбане, тинејџерске генерације, или тачније, мог покушаја приближавања сензибилитету узраста који - како год да је нов за сваког појединца и сваку генерацију - има заједничке особине које сви препознајемо у сопственом сећању".

Одмах потом чућете и Симфонију број 7 у де-молу опус 70 Антоњина Дворжака.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар