Музеј звука

Чућете мису „Милосрдна Марија, од племенитог рода” Јакоба Обрехта, као и оригиналну песму на немачком језику на којој је заснована, у интерпретацији ансамбла Beauty Farm.

Обрехт је био један од најпознатијих композитора миса, жанра који је заузимао важно место у стваралаштву композитора фламанске школе 15. и 16. века, попут Гијома Дифаја, Јоханеса Окегема и Жоскена де Преа. Али оно што је издвајало Обрехта у односу на савременике, били су јасноћа музичке визије и изузетан осећај за звучност.

У вечерашњој емисији слушаћете мису Милосрдна Марија, од племенитог рода, која је заснована на духовној песми Maria zart, von adler art, која потиче са југа Немачке и која је настала око 1500. године. Убрзо је постала изузетно популарна и почела је да се појављује у рукописима, као текст, или текст са пратећом мелодијом. Популарност је, према речима истраживача Бриџит Лоудс стекла из два разлога: певачу је обећавала четрдесет дана индулгенције, односно уверење да ће у чистилишту, после смрти, провести четрдесет дана мање, а поред тога, веровало се и да штити од сифилиса, болести која се крајем 15. века муњевито ширила Европом. Ово је била једина Обрехтова миса заснована на песми на немачком језику, па се претпоставља да је била написана за светог немачког цара Максимилијана I или његовог сина Филипа Лепог, највероватније 1503. године. Остало је сачувано више полифоних обрада ове теме, од којих је најобимнија четворогласна миса Јакоба Обрехта. Миса траје готово сат времена, чак и кад се пева у бржим темпима, што је дупло дуже трајање од просечне мисе тог доба.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво