Имагинарни пејзажи

Представљамо нумере са албума „Re:member” Олафура Арналдса који је прошле године објавила кућа Universal Records, а у сусрет концерту овог уметника који ће се одржати у београдском Сава центру у среду, 20. новембра.

Исландски композитор и пијаниста Олафур Арналдс, једна је од звезда пост-класикал или модерн класикал жанра, који се базира на споју естетике попa и проседеа проистаклих из минимализма и комуникативних облика експерименталне електронике и класичне музике. За своје досадашње радове добио је Меркјури класикс награду, сарађивао је са Алисом Саром От на Шопен пројекту, написао емотивни саундтрек за награђивану британску серију Broadchurch и учествовао у другим подухватима и албумима. По речима композитора албум Re:member је његово суочење са разноврсним утицајима на сопствену естетику, као и са покушајем поновног спајања свих тих разноврсних музика у формирану целину, која је његова данашња стваралачка личност. Оно што је приметно на овом остварењу јесте одређена примеса „joy de vivre" – радости живота и интересовања за окружујући свет, која је данас релативно ретка, можда и због тога што Арналдс преиспитује свој (ауто)поетички универзум, а не бави се питањима опстанка и егзистенције која преокупирају многе данашње уметнике.

У музичком смислу, у основи свих нумера су деликатне клавирске минијатуре којима се придружују битови и с времена на време гудачка пратња, уз софистициран избор звукова компјутерског и електронског порекла.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи