Оперска сезона Еурорадија 2019/20

Антониo Вивалди: Дорила у Темпију

Представљамо пасторалну-херојску мелодраму „Дорила у Темпију” Антонија Вивалдија, која је премијерно изведена у Венецији у Театру Сан Анђело 9. новембра 1726. године. Пратите снимак остварен пре две недеље, тачније 2. новембра, на оперском фестивалу у ирском граду Вексфорду. Ова опера серија написана је на либрето Антонија Марије Лукинија и изведена је неколико пута за време Вивалдијевог живота, а композитор ју је сматрао једним од својиих омиљених остварења.

У главним улогама слушате: Мануелу Кустер као Дорилу, Марка Бусија као Адмета, Веронику Валдес као Номија односно Аполона, Јозе Марија Ло Монако је Елмиро, Роза Бове је Филиндо, Лора Маргарет Смит је Еудамија. Хором и оркестром Вексфордског фестивала диригује Андреа Маркиол.

У доба када је дело настало, Вивалди је по други пут прихватио да буде управник Театра Сан Анђело, основаног 1677. године, који је важио за једно од мањих венецијанских позоришта. На том положају он је био прави оперски импресарио - надгледао је певаче, музичаре, плесаче и сценографе. Познајући укус публике, Вивалди је направио њихов омиљени „оперски коктел" - комбинацију пасторално-херојске приче, са секо повезаним речитативима и заносним аријама пуним барокног афекта и обавезним срећним крајем у којем се појављује деус екс макина. У том смислу визуелни аспект овог дела је имао великог значаја. Забележена је раскошна сценографија Антонија Маура, као и балетске нумере са хором које је кореографисао Ђовани Галето. Ово је било прво дело у које је Вивалди укључио мецосопрана Ану Ђиро која је певала улогу Еудамија, а касније ће са њом остварити животно-партнерску везу. За либретисту је изабрао Антонија Марију Лукинија који се окренуо грчкој митологији и радњу опере Дорила у Темпију сместио у долину Темпија у Тесалији, кроз коју протиче река Пиниос у подножју планине Пинд. Ово изоловано место је уточиште бога Аполона и муза, те ће се бог сунца појавити прерушен у овој опери која у себи носи елементе ескапизма и разоноде.

Садржај прати догодовштине у античкој Тесалији између пастира, нимфи, принцеза и богова. Пастир Номио односно прерушени бог Аполон је заљубљен у Дорилу, ћерку тесалског краља Адмета, која је пак заљубљена у пастира Елмира. Адмет је приморан да своју ћерку жртвује морској немани Питону како би спасао краљевство, али је спашава управо Номио. Он потом тражи Дорилину руку, али она то не жели и бежи са Елмиром. Пар бива ухваћен, а Елмира осуђују на смрт. Ипак, Номио на крају интервенише, открива да је Аполон и наређује да Дорила и Елмиро ступе у брак као награду због њихове верности и преданости.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво