Месец немачког џеза

У другој емисји серијала, слушаћемо одабране нумере са концерта пијанискиње Јулије Хулсман, одржаног 1. јуна ове године на Elbjazz фестивалу у Хамбургу на којем је са својим квинтетом изводила музику Битлса.

Немачка пијанисткиња Јулиа Хулсман припада средњој генерацији тамошње џез сцене, где је присутна и дискографски активна дуже од две деценије. Током формативних година своје каријере наступала је у различитим поставама, од класичног пијанистичког трија до сарадњи са вокалисткињама. Последњих десетак година објављује за ECM Records, у поставама од трија до квинтета, на раскршћу америчког и европског поимања џеза и рада у малим форматима.

Дискографску сарадњу са вокалистом и композитором Тиом Блекменом започиње 2015. године на албуму A Clear Midnight / Kurt Weill And America на коме се осврће на дело Курта Вајла и Бертолта Брехта у новим, интригантним аранжманима. Док је овде већ и сам материјал давао идеалну подлогу за комбиновање истанчаног лиризма и експерименталног приступа музици, рад на музици славних Битлса је био још изазовнији. Класици популарне културе и светске музичке баштине, у овој концертној верзији, ипак звуче довољно измештено од оригинала, захваљујући луцидним аранжерским решењима и стилски шароликом, технички беспрекорном Блекменовом гласу.

Аутор емисије Никола Марковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво