Рефлексије

Џени Аглоу: Нелагоде цивилности

У емисији РЕФЛЕКСИЈЕ у четвртак и петак можете слушати текст Џени Аглоу „Нелагоде цивилности”, написан поводом књиге Кита Томаса „У потрази за цивилношћу: Манири и цивилизација у раној модерној Енглеској”.

Кит Томас је у књизи У потрази за цивилношћу: Манири и цивилизација у раној модерној Енглеској пружио изванредан приказ вредности и друштвених односа у Британији, нарочито Енглеској. Како коментарише Џени Аглоу, захваљујући богатим и фасцинантним детаљима, ова књига се може мерити са његовим раним студијама које се баве променама ставова, Религија и сутон магије (објављена 1971) и Човек и природни свет (1983) - опсежним књигама, колико информативним толико и узбудљивим. У њима се нешто што је на први поглед тривијално често испоставља као кључно у октривању темељних ставова. У предговору за књигу У потрази за цивилношћу, Томас цитира тврдњу франсцуског социолога Пјера Бурдијеа о томе како се „читава космологија, етика, метафизика, политичка филозофија" може извести из наизглед „небитних упутстава" као што су „Исправи се", или „Немој да држиш нож у левој руци".

Узбудљивост и шок који у одређеним тренуцима изазива књига У потрази за цивилношћу делом су плод Томасовог начина писања. Он се потпуно предаје прошлости, а пошто га претежно занима вишеслојно испољавање људских менталитета и читаве епохе, примери које истражује су разноврсни - служба у цркви, дневник, драмски комад, нека скорија монографија, исход правног поступка, књига рецепата и тако даље.

Књига Кита Томаса У потрази за цивилношћу: Манири и цивилизација у раној модерној Енглеској објављена је у издању Brandeis Univesiti Press-а 2018. године.

Превео с енглеског Никола Ђоковић.
Читала Биљана Јовановић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво