Светске музичке позорнице

Дела Оливера Насена, Бенџамина Бритна и Петра Чајковског изводе Лондонска филхармонија и диригент Владимир Јуровски. Солисткиња је виолинисткиња Јулија Фишер. Снимак је са концерта одржаног 27. септембра ове године у Ројал Фестивал Холу у Лондону

Овим концертом Лондонска филхармонија са шефом диригентом Владимиром Јуровским наставља свој једногодишњи циклус под називом Острво звукова, истражујући утицај британских аутора у свету класичне музике.

Прва тачка на концерту била је композиција за камерни оркестар Обраде Скрјабина британског савременог аутора Оливера Насена, који је преминуо прошле године. У овом делу, насталом пре четрдесет година, Насен је искористио пет клавирских минијатура Александра Скрјабина и аранжирао их за камерни оркестар. Ове минијатуре настале су у периоду када је Скрјабин почео да експериментише са хармонијом, а њихови наслови су: Жеља, Нијансе, Плес миловања, Лист из албума и Енигма.

Солистичку деоницу у Виолинском концерту опус 15 Бенџамина Бритна, тумачила је Јулија Фишер Интерпретације ове немачке виолинисткиње плене пре свега музичким изразом који од слушаоца захтева активно учешће у перцепцији музичке поруке. Дубоко лична у доживљају и интерпретацији музике, ова виолинисткиња иако суверено влада свим елементима извођачке технике, у први план поставља своју концептуализацију емоционалног слоја композиције.

Последња тачка на концерту била је Патетична симфонија Петра Чајковског.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво