Фестивал у Салцбургу 2019

Дела Волфганга Амадеуса Моцарта: Прва симфонија у Ес дуру, Кехлова ознака 16 и Симфонија у Це дуру, број 36, Кехлова ознака 425. Моцартеум оркестром диригује Рикардо Минаси, уметнички директор овог ансамбла. Снимак је са матине концерта одржаног 28. јула у великој дворани Моцартеума.

Организатори овогодишњег фестивала у Салцбургу посебан фокус усмерили су на представљање дела инспирисаних античким митовима који откривају важна питања о људском постојању. Славни Хуго фон Хофманстал, иначе један од оснивача Салцбуршког фестивала, истакао је следеће: „Митови су чаробна огледала великих тема нашег постојања: љубави и смрти, рата и прогонства, злочина и искупљења". Публика је у периоду од 20. јула до 31. августа била у прилици да прати нове продукције опера попут Моцартовог Идоменеја, Енескуовог Едипа, Керубинијеве Медеје, као и богат концертни програм који су интерпретирали водећи светски оркестри и солисти, као што су Бечки филхармоничари, Источно-Западни Диван оркестар, Теодор Куренцис, Матијас Герне, Максим Венгеров, Марта Аргерич, Марурицио Полини, Патриција Копачинска и други.

Моцартеум оркестар ужива репутацију једног од најуспешнијих светских ансамбала првенствено због изузетних извођења дела великана бечког класицизма. Године 2016. ансамбл је одликован Златном Моцартовом медаљом (као први оркестар након Бечких филхармоничара који је добио ово признање!), а већ наредне, 2017. године, освојили су награду Ехо класик.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво