Грамофонија – Камерна музика Предрага Милошевића, Љубице Марић и Станојла Рајичића

Репродукујемо снимке објављене на плочи из серије "Антологија српске музике" наше продукцијске куће објављене 1977. године.

Едиција "Антологија српске музике" је покренута са идејом да се на винилу представе најчувенија остварења домаће уметничке продукције и надовезује се на врло сродну серију ПГП-а под називом "Савремени домаћи композитори", из које смо репродуковали више плоча у претходним емисијама. За разлику од ове колекције у којој је скоро свако издање посвећено једном ствараоцу, у Антологији српске музике је одабир сачињен на основу жанрова, те се поред плоче са камерним остварењима, у њој налазе још и издања са соло песмама, клавирском и оркестарском музиком. Још једна значајна разлика између ове две ПГП-ове едиције је у критеријумима за избор композиција. Иако је више остварења из серије Савремени домаћи композитори стекло антологијски статус, ова колекција садржи и мање позната дела савременика, будући да јој је циљ да представи што ширу слику о актуелном стваралаштву. С друге стране, Антологија српске музике је сачињена од добро познатих и кључних остварења из 19. и 20. века, као што је прва српска симфонија Петра Коњовића, соло песме Бајића и Маринковћа, или камерна остварења која ћемо вечерас емитовати.

Занимљивост у вези са омотима плоча из ове едиције јесте што су сви засновани на радовима инспирисаним музиком и музичарима београдског сликара Александра Јеремића Цибеа. Ове препознатљиве визуелне приказе је за ову прилику адаптирао дизајнер Миленко Милетић, аутор више стотина омота за ПГП, које је реализовао током сарадње која је трајала готово четири деценије.

Аутор: Милан Милојковић.
Уредница:
Сања Куњадић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара