Џез уживо из Студија 6

У емисији ЏЕЗ УЖИВО наступиће нови трио бубњара Александра Шкорића, први пут у Београду и на таласима Трећег програма Радио Београда.

Александар Шкорић је један од најистакнутијих домаћих бубњара млађе генерације и велика нада европске фри џез сцене. На себе је нарочито скренуо пажњу сарадњама са легендарним саксофонистом Чарлсом Гејлом, као и френетичним концертима у дуо и трио формацијама са америчким саксофонистом стационираним у Холандији, Џоном Дајкменом. Одликује га енергичан стил свирања, као и спиритуални набој у музицирању, карактеристичан за америчку фри џез сцену касних шездесетих и раних седамдесетих година прошлог века.

Чланови његовог новог трија су алт саксофониста Жозе Ленкаштре (Jose Lencastre) и бас гитариста Мигел Петручели (Miguel Petruccelli). Шкорић и Петручели упознали су се на џез конзерваторијуму у Гронингену, а након што се басиста преселио у Амстердам, прикључио се тамошњој импровизаторској сцени на којој је активан и Шкорић. У фебруару ове године, позвани су да дођу у Португал да свирају и импровизују са музичарима из Лисабона и Калдаша. Тамо су се упознали са Жозеом Ленкаштреом, саксофонистом из Лисабона, који је са својим "Nau Quartetom" снимио два албума и наступао широм Европе. Трио је у фебруару имао четири концерта, а овом приликом ће први пут заједно наступити у Крагујевцу, Београду, Новом Саду и Суботици. Свирају музику у тренутку, препуштају се емоцији, звуку и импровизацији.

Уредници Ксенија Стевановић, Ивана Неимаревић и Никола Марковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво