Из архиве Радио Београда – Београдски гудачки оркестар „Душан Сковран“

Подсетићемо се концерта који је Београдски гудачки оркестар „Душан Сковран“ одржао 18. октобра 1992. године, у оквиру 24. БЕМУС-а. Том приликом, на подијуму Коларчеве задужбине ансамбл је предводио диригент Александар Павловић, а као солисткиња је наступила сопран Александра Ивановић.

У хроникама БЕМУС-а, које су те године објављене у дневном листу „Политика" и недељнику „НИН", критичари су истицали да је наступ Александре Ивановић допринео репертоарском освежењу фестивала, као и да је њена појава на БЕМУС-у 1992. године имала значај правог уметничког доживаљаја.

Београдски гудачки оркестар „Душан Сковран" на овом концерту наступио је у новом, подмлађеном саставу. Изостанак неких искусних музичара, по речима критике, није се осетио у знатној мери. Оркестар је дисциплиновано и уиграно извео Трећу свиту за гудачки оркестар из зибрке „Старе игре и арије" Оторина Респигија. „Сливеност меких и заобљених мелодијских линија, колоритна хомогеност динамичких група и рељефност динамичког плана интерпретације, обезбедиле су спонтаност и уверљивост експресије." - написала је музиколошкиња Катарина Томашевић, 3. новембра 1992. године за дневни лист „Политика". Након Треће свите чућете како су сопран Александра Ивановић и Београдски гудачки оркестар „Душан Сковран" извели Лирску поему за мецосопран и гудаче под називом Сумрак Оторина Респигија а потом и гудачки квартет Смрт и девојка Франца Шуберта, у аранжману Густава Малера за гудачки оркетстар.

Уредница емисије Марија Вуковић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи