Имагинарни пејзажи

Представићемо најновији албум Чихеија Хатакејаме Заборављено брдо – Forgotten Hill који је 20. септембра објављен за аустралијску дискографску кућу Room40.

Као што је то случај и са другим рецентним остварењима овог јапанског амбијенталног електроничара, импулс за настанак нумера пружила су уметникова путовања по Јапану, као и историја ове земље. Овај пут Хатакејама испреда звучну причу о регији Асука, где се налазила древна престоница Јапана - Нара. У овој данас руралној области налазе се старе гробне хумке односно тумулуси назване на јапанском кофун. Хатакејаму је посебно привукао Ишибутаји кофун - чија је камена структура огољена, и налази се на врху брда, откривена, а не укопана у земљу.

Аутор каже "Дошао сам да је посетим у пролеће и био сам једина особа у близини. Не знам какве приче су ухваћене у овој гробници, шта су све ове стене виделе и чуле. Кад сам стајао испред, обухватило ме је осећање да желим да уђем у хумку. Кад сам ушао у камену одају осетио сам снажни осећај притиска. Кад сам сишао у унутрашњу просторију, овај притисак је постао још јачи, што је за мене било необична и посебна сензација", каже Хатакејама. Такође, за њега је унутрашњост гробнице била најмање портал у прошлост, а много више зачудан, чак ванземаљски простор. Уметник је потом отишао у оближњи Асука-дера храм где се налази велика статуа Буде, за коју се говори да је најстарија у Јапану. Оно што га је привукло је осећај да је око овог храма - иначе некадашње палате - био развијени град, а да се данас ту налазе само поља пиринча.

У том погледу, Чихеи Хатакејама је на албуму Заборављено брдо музичким средствима исткао причу о овој посети својим рафинираним амбијенталним језиком, који је лако препознатљив и особено слушљив. Уметник сам каже да је ово албум "о времену, о губљењу оријентације, о размишљању где се уистину прошлост, садашњост и будућност могу срести и под којим условима".

Уредница: Ксенија Стевановић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара