Имагинарни пејзажи – Andagainandagain: Cold Textures

Ексклузивно на таласима Трећег програма и у нашој емисији премијерно представљамо други студијски албум дуа Andagainandagain који чине Марко Пауновић и Горан Лончаревић чији је назив Cold Textures, односно Хладне текстуре.

На овом још увек необјављеном остварењу, уметници су радили више година пролазећи кроз различите фазе зрења - како у заједничкој, тако и свако од њих у својим индивидуалним поетикама - што је довело до нумера које показују пуноћу и аутентичност израза. А свет изражајности дуа Andagainandagain је поетичан, крхко-лирски и урањајуће медитативан. Албум отвара нумера у којој су, на претходно задани штимунг, гостовале чланице дуа Eruption, виолончелисткиња Ивана Граховац и виолинисткиња Мања Ристић. Ова композиција је широког даха и подједнако широке, кинематографске визуре, из које израњају суптилне импровизације две музичарке, као капи "соничне кише" која орошава имагинарни пејзаж.

Врло важан сегмент стваралаштва дуа Andagainandagain јесте коришћење говорних сегмената као звучног слоја одређених нумера. У текстовима коришћеним овај пут осећа се снажан утицај радикалних уметничких пракси друге половине XX века, који су поново, као и на албуму-првенцу аранжирани на основу технике коју Пауновић и Лончаревић називају 'палимпсестно извођење текста'.

Концептуална графичка решења назива нумера (W, Vv, oO...) произашла су из студиозног бављења радовима 'Воковизуел' и 'Пустолина', једног од најзначајнијих домаћих савремених композитора и пионира електро-акустике, Владана Радовановића. Једна од нумера - воковизуел - и започиње тоновима његове композиције 'Аудиоспацијал', реализоване у Електронском студију Радио Београда 1978. године. Теренски снимак запљускивања сутонских океанских таласа који води ка смирају и медитацији остварује заокружену целину Хладних текстура, како цео албум отвара сличан, контемплативан простор.

Ово остварење је интригантно и самосвојно, створено из дубинске повезаности са ритмовима природног окружења и аутопоетичке фасцинације поетским дејством језика, уз прецизну и зрелу концептулану имагинацију окренуту мистерији постојања и звучања које за овај дуо представљају једну нераскидиву, лирску целину.

Уредница Ксенија Стевановић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи