Из архве Радио Београда – Драгутин Богосављевић и његов Београдски дуо

У години када обележавамо 95 година од оснивања Радио Београда, из наше Фонотеке, најзначајнијег звучног архива у земљи, вечерас издвајамо снимке Драгутина Богосављевића и његовог Београдског дуа. Слушаћете снимке са концерта који су ови уметници одржали у 11. октобра 1978. године у Сали Београдске филхармоније у оквиру 10. БЕМУС–а.

Дугогодишњи концертмајстор Симфонијског оркестра РТС-а, Драгутин Богосављевић прве часове виолине имао је са својом мајком у родном Зајечару. Солистичким наступом на концерту у организацији Црвеног крста 1944. године започиње његова извођачка каријера. Као најбољи виолиниста на Музичкој академији у Београду, 1960. године, добио је стипендију за усавршавање на Московском конзерваторијуму код Бориса Кузњецова и Давида Ојстраха. Након повратка из Москве постао је концертмајстор Симфонијског оркестра РТС-а и на том месту остао наредних 35 година. Свирао је истовремено и у камерним ансамблима, а његова најуспешнија извођења су забележна на бројним плочама.

Године 1961. одржан је први концерт Београдских камерних музичара, чији су оснивачи били Оливера Ђурђевић - чембало, Франц Грасели - флаута, Бланка Данон - сопран и Драгутин Богосављевић - виолина. Након тога ансамбл се ширио. Такође, са пијанисткињом Надом Кецман, Богосављевић је остварио успешну сарадњу у оквиру Београдског дуа. Њих двоје извели су и снимили велики број страних и домаћих композиција, а посебно су били запажени концерти са премијерно изведеним програмима и ауторским вечерима.

Драгутин Богосављевић, поред бројних награда и признања, добитник је и награде «Златни беочуг» и «Вукове награде» 2013. године, за трајни допринос култури Београда и Србије. Ова значајна признања доделила му је Културно-просветна заједница Београда и Културно-просветна заједница Србије.

У вечерашњој емисиј чућете како су виолиниста Драгутин Богосављевић и пијанисткиња Нада Кецман премијерно извели Сонату Енрикеа Гранадоса, а потом ћете чути и Сонату број 5 у А-дуру постхумни опус 162 Франца Шуберта као и Сонату у Еф-дуру опус 8 Едварда Грига. Снимак је забележен 11. октобра 1978. године у Сали Београдски филхармоније.

Уредница емисије Марија Вуковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво