Џез

Представљамо премијерно албум “Bass Room” ново издање контрабасисте Ненада Василића које ће бити објављено 20. септембра 2019. за издавачку кућу Gallileo Music.

Контрабасиста Ненад Василић се, током две деценије дискографске каријере у Аустрији, етаблирао као један од водећих извођача џеза са елементима балканске музике. Родом из Ниша, стасавао је и свирао у Србији током деведесетих година, када се први пут упознаје са балканским репертоаром. Након студирања на џез академији у Грацу, спаја своја два највећа музичка интересовања у органски, флуидан бендовски израз, у коме композиције и пажљиво организовани аранжмани односе приоритет испред евентуалног порива да се кроз џезерску импровизацију доказује солистичко умеће. Василић се профилише и као веома истанчан, мелодичан инструменталиста топлог и богатог тона контрабаса.

Премда је већ свој први албум „Yugobassia" конципирао као солистичко контрабас издање, тек након великог броја албума у малим бендовским формацијама поново се враћа оваквом концепту, на албуму „The Art of the Balkan Bass" из 2014. године. У наредним годинама снима и неколико соло видеа који постају вирални на друштвеним мрежама, међу љубитељима овог инструмента и балканске музике. Албум „Bass Room" учвршћује га на позицији једног од најинтересантнијих соло контрабасиста данашњице. Ненад Василић користи и слеп технику, али не прибегава прволопташким решењима у комбиновању перкусивних и солистичких потенцијала инструмента, већ се пре свега ослања на осећај за мелодију, аранжман и суптилне нијансе у интонацији. Тако, настају кратке нумере у широком репертоарском захвату, од ауторских композиција до традиционала и класичне музике.

Аутор:Никола Марковић.
Уредница: Ксенија Стевановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво