Џез

Представљамо одабране нумере са концерта групе Synesthetic Octet, одржаног 29. септембра прошле године на Лајбниц џез фестивалу у Аустрији.

Synesthetic Octet, је аустријски бенд који је основао кларинетиста и композитор Винсент Понграц. Овај бендлидер води различите формације под истим именом, а осмочлана постава је установљена током серије концерата у најпознатијем бечком џез клубу "Порги и Бес" ("Поргy & Бесс") током 2013. године. Назив бенда је инспирисан композитором Оливијеом Месијаном, који је био познат и као синестета (особа осетљива на феномен синестезије), док део ансамбла долази управо из света класичне музике. У том погледу, основна стилска оријентација Понграцовог бенда је на тромеђи савременог џеза, хип-хопа и камерне композиције.

У концертном издању упадљиво доминира динамична ритам секција која даје хип-хоп подлогу звучној слици, али се не либи ни да искорачи у импровизацију и да употреби непарне ритмове. Са друге стране је богата дувачка секција која боји композиције уводним темама са елементима соула, фанка, и раног џеза, те вуче инспирацију како из бендова слајд трубача Стивена Бернстина, тако и из историјске заоставштине легендарног Чарлса Мингаса. Крајњи резултат је оригинални микс традиције афроамеричке музике, те модерног њујоршког и европског приступа аранжманима у савременом џезу.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво