Читај ми!

Студио 6 на бис – Саша Мирковић: Bachcord

Подсетићемо се наступа виолисте Саше Мирковића и чембалисткиње Бојане Димковић, одржаног 29. септембра 2017. године. На програму су била дела Јохана Себастијана Баха: Прва и Друга свита за виолончело у аранжману за виолу, и Соната за виолу и виолончело у ге-молу.

Саша Мирковић је један од наших најпродуктивинијих уметника на пољу класичне и савремене музике. Он је активан као солиста, камерни и оркестарски музичар, као педагог и организатор музичког живота. На бројним реситалима и камерним концертима, али и на наступима са ансамблом Метаморфозис, чији је оснивач и уметнички вођа, изводи разноврстан и специфичан програм - од барока до савремене музике српских и светских аутора, те до граничних жанрова који комбинују класичне идиоме са етно, џез и поп изразом, аудио и видео технологијом.

Као солиста и камерни музичар, усавршавао се на мајсторским курсевима и сарађивао са професором Огњаном Станчевим, члановима квартета New Helsinki и Медичи. Био је члан и вођа секције виола Норвешког омладинског оркестра (Elverum), Немачко-скандинавског оркестра (Берлин) и Светског омладинског мировног оркестра (Стокхолм). Током студија, био је добитник великог броја првих и специјалних награда, укључујући и награде за извођење савремене музике. Обимна концертна активност Саше Мирковића обухвата извођења на свим најзначајнијим фестивалима уметничке музике у Србији, али и наступе у претижним дваранама и на фестивалима широм Европе, у САД, Канади, Аустралији, Новом Зеланду, Хонг Конгу. Последњих година остварује изузетно запажене наступе као солиста испред Ансамбла Метаморфозис. Посвећен истраживању и интерпретацији музике савремених аутора, Мирковић је премијерно извео преко 80 солистичких, камерних и концертантних дела за виолу. Међу ауторима који су Саши Мирковићу посветили своја дела су: Александра Вребалов, Светлана Савић, Драгана Јовановић, Зоран Ерић, Наташа Богојевић, Ана Гњатовић, Бранка Поповић, Драшко Аџић, Ивана Стефановић, Милорад Маринковић, Стеван Ковач Тикмајер, Александар Седлар, Милорад Маринковић, Јасна Вељановић, Петер Махајдик, Аират Ихмоуратов, Владимир Кораћ, Владимир Трмчић, Соња Калајић, Драган Латинчић, Ивана Стефановић...

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво