Грамофонија - Албум „Бејзи и Зут“

Репродукујемо снимке које су остварили пијаниста Каунт Бејзи, саксофониста Зут Симс, контрабасиста Џон Херд и бубњар Луј Белсон. Снимци су објављени 1976. године на плочи продукцијске куће Пабло рекордс.

Продуцент ове плоче и власник компаније која ју је објавила био је Норман Гренц, један од најзначајнијих импресарија и организатора у свету џез музике од средине четрдесетих до краја шездесетих година. Његови почеци се везују за послератну серију концерата "Џез у филхармонији" коју је покренуо са капиталом од само 300 долара, позајмљених након изласка из војске. Серија је убрзо постала хит и обухватала више међународних турнеја, стекавши велику популарност. Гренц је средином педесетих почео да сарађује са компанијом Меркјури, а убрзо је покренуо и сопствену продукцијску кућу под називом „Верв рекордс", која је прославила многе џез уметнике као што су Ела Фицџералд, Нина Симон, Стен Гец и други. Након што је продао лејбл компанији Метро Голдвин Мејер, Гренц се преселио у Швајцарску где је наставио са издавачким подухватима преко новоосноване комапније „Пабло рекордс". Ова етикета је убрзо постала чувена по албумима на којима великани џеза свирају у необичним, најчешће малим саставима, а међу њима је и албум који вечерас емитујемо. Снимци су забележени у Ар-Си-Еј студију у Њујорку 9. априла 1975. године.

Иако је славу стекао првенствено концертима за различите велике ансамбле, углавном биг бендове и симфонијске оркестре, Норман Гренц је у компанији „Пабло рекордс" водио значајно другачију уредничку политику, објављујући најчешће снимке солиста или малих ансамбала сачињених од познатих виртуоза. Како је сам често истицао, главни метод рада се састојао у томе да на снимање позове неколико звезда са којима се сарађивао у време док је био продуцент „Верв рекордса", уведе их у студио и сними резултат тих сесија. На тај начин је настао велики број плоча које су до данас стекле култни статус, као што су серије дуета Оскара Питерсона са разним солистима, затим низ албума малих ансамбала Арта Тејтума, те легендарни снимци Џоа Паса са Елом Фицџералд. Комапнија је 1987. године продата кући „Фантази рекордс", а Гренц је наставио да у њој ради све до смрти 2001. године.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи