Нова дискографија

Представићемо најновији снимак ораторијума „Јованка Орлеанка на ломачи” Артура Хонегера, у интерпретацији Краљевског Консертхебау оркестра под управом Стефана Денева.

Почетком јула, издавачка подружница овог угледног холандског оркестра објавила је снимак живог извођења Хонегеровог драмског ораторијума који је забележен на концертима 27. и 28. септембра 2018. године у Амстердаму.

Од премијере 1938. године после које се Хонегер афирмисао као један од најугледнијих француских стваралаца, Јованка Орлеанка на ломачи је привлачила пажњу критике. Плесачица Ида Рубинштајн је 1934. године дошла на идеју о делу у коме ће бити ревитализована средњовековна мистерија. За радњу комада послужила је прича о храброј Јованки Орлеанки која је управо била канонизована за свеца.

Заснован на либрету Пола Клодела који се одвија као реконструкција неке криминалистичке приче и полази од претпоставке да је слушаоцима позната прича о девици из Орлеана, овај ораторијум започиње у тренутку када се Јованка већ налази на губилишту, везана за ломачу на којој ће бити жива спаљена. Клоделов либрето осцилира између црног хумора и искрено потресних исповести и сазнања. Драмска акција се одвија слободно, без поштовања хронологије догађаја, у преплету прошлости, садашњости и будућности. Хонегерова партитура представља колаж контрастних расположења и ситуација - од узвишених до сатиричних, које прати музика инпирисана како богатом историјом духовне музике запада, тако и мелодијама у тада популарном мјузик-холу. Некада апсурдне, некада потресне сцене у либрету, Хонегер оживљава богатом оркестарском палетом у коју су укључени и Мартеноови таласи. Краљевски Консертхебау оркестар под управом Стефана Денева приступио је овој паритури као великом изазову, очигледно уживајући у извођењу уприличеном прошле године у Амстердаму.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво