Хроника Трећег програма

У вечерашњој емисији можете слушати осврт Иване Кроње на Фестивал европског филма који је одржан на Палићу од 20. до 26. јула.

Према речима директора Фестивала европског филма Палић, Радослава Зеленовића, на Летњој позорници Палића издвојиле су се две програмске целине: линија великана европске режије са њиховим најновијим филмовима (Педро Алмодовар са Славом и болом, Кен Лоуч са Жао нам је што смо вас пропустили и браћа Дарден са Младим Ахмедом); те линија балканских филмских ауторки из Љубљане, Скопља и Београда (Урша Менарт са филмом одрастања Нећу да будем лузерка, Теона Стругар Митевска са Бог постоји, име му је Петрунија и Ана-Марија Росси са урбаном драмом Ајвар, у којој улоге тумаче Сергеј Трифуновић, Наташа Нинковић и Весна Чипчић). Палићки „Златни торањ" за најбољи филм, који додељује Жири међународног такмичарског програма, као и Фипресци награда, припали су узбудљивој социјалној драми Јадници Лађа Лија, смештеној у предграђе Париза, где се одвија и чувени роман Виктора Игоа. Овај филм на управо завршеном Фестивалу европског филма Палић освојио је и награду публике, док је „Палићки торањ" за најбољу режију припао летонском аутору Јурису Курсиетису за мигрантску драму Олег.

У тексту ће посебно бити речи о филмовима које Ивана Кроња повезује у две тематске целине: „Преживети кризу" - дебитантско остварење Надежде Косеве Ирина, социјална драма Кена Лоуча Жао нам је што смо вас пропутили и интигантни грузијски документарац Жетва чији је аутор Мишо Антадзе; и „Вера, насиље и човечност" - Бог постоји, име му је Петрунија Теоне Стругар Митевске и Млади Ахмед браће Дарден.

Читала Душица Мијатовић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво