Уметност интерпретације

Дела француских аутора свира фаготиста Матијас Рац. Суделује Камерни оркестар из Штутгарта под управом Јоханеса Клумпа. Снимке је објавила немачка продукцијска кућа Арс 2015. године.

Матијас Рац је рођен 1980. године у Берлину. У шестој години започео је бављење музиком - прво је почео да свира клавир, да би се већ од десете године заинтересовао и за фагот. Студије је похађао у класи познатог норвешког фаготисте Дана Јенсена на Универзитету за Музику, позориште и медије

у Хановеру. Још као дечак је учествовао на бројним међународним такмичењима освојивши неколико првих награда и специјалних признања. Године 2000. одликован је трећом наградом на Међународном такмичењу Pacem in terris у Бајројту. Након тога, 2002. године освојио је две специјалне награде: прво на Међународном такмичењу Прашко пролеће, а потом и на ARD такмичењу у Минхену.


У петнаестој години дебитовао је као солиста наступајући са Камерним оркестром из Келна, уследили су и концерти са Симфонијским оркестром Баварског радија, Оркестром Тонхале из Цириха, Оркестром младих из Интерлохена и другим ансамблима. Критичари и публика као важне издвајају и његове наступе на фестивалима у Швецингену, Шлезвиг-Холштајну и Макленбургу-Западној Померанији.

Матијас Рац је постао почасни фаготиста Гирцених оркестра из Келна 2001. године, а две године касније и почасни фаготиста Тонхале оркестра из Цириха, као и соло-фаготиста Луцернског фестивалског оркестра. Тренутно ради као професор фагота на Академији за музику и позориште у Цириху.  

Емисију је припремила Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво