Књига за слушање

Габриела Бабник: Интимно

У емисији „Књига за слушање“, коју реализујемо у сарадњи са издавачком кућом „Клио“, можете пратити роман ИНТИМНО, ауторке Габриеле Бабник.

Габриела Бабник (1979) је словеначка списатељица, књижевна критичарка и преводитељка. Студирала је компаративну књижевност на Филозофском факултету у Љубљани. У свом магистарском раду бавила се савременом нигеријском књижевношћу.

Ауторка разматра афричке теме, односно прилике у Буркини Фасо. Роман У високој трави (V visoki travi, 2009) у целости је написан у Буркини Фасо, а заправо говори о Словенији. У књизи Интимно (2016) наставља да се бави афричком тематиком, коју је започела у свом првом прозном делу Кожа од памука (Koža iz bombaža, 2007). За роман Сушно доба (Sušna doba, 2013) Габриела Бабник је добила Европску награду за књижевност. Књига је изазвала изузетну пажњу и преведена је на петнаест језика.

Интимно је триптих, чине га три самосталне приповедне целине које су, како се на крају романа испоставља, међусобно повезане. Читалац прати љубавну причу Словенке Јанине и угледног афричког колумнисте Фадула. Готово једногласно прихваћен као дело које се бави проблемима миграната и мигрантском политиком, роман Интимно постао је много више од прозе. Међуљудски односи у њему много су дубље анализирани, а однос према дошљацима тамније пути само је први слој сложеног процеса између актера живота у микро и макро простору и његов формални оквир.

Због упечатљивих секвенци љубавног чина и физичке интимности које описује у својим романима, Габриела Бабник је често представљена као еротска списатељица. Главни јунаци су телесни, еротика је веома наглашена и по томе се Интимно разликује од већине словеначких романа. Реч интимност, каже Габриела Бабник, има вишеструко значење, може да представља рањивост, блискост, телесност...

Књигу је са словеначког превела Јелена Будимировић, а читала је Весна Бујошевић.

Уредници Оливера Нушић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво