Хроника Трећег програма

Можете пратити осврт Ивана Миленковића на књиге Миљенка Јерговића „Именик лијепих вјештина”, објављену у издавачкој кући Фрактура у Загребу, и „Аутобус за Вавилон”, коју је приредио Гојко Тешић а објавио Службени гласник из Београда.

Како нас обавештава Иван Миленковић, у 650 страница великог формата и густог текста књиге Аутобус за Вавилон сабрао је Гојко Тешић 166 текстова, које је Миљенко Јерговић писао од 2010. до 2017. године и објављивао у загребачком Јутарњем листу (у рубрици „Суботња матинеја") и у свом интернет часопису Ајфелов мост. Приређивач се водио критеријумом „нашости", те је у избор уврстио ауторке и ауторе који пишу, сликају, фотографишу, цртају или праве филмове на нашем језику, како год тај језик да назовемо, у распону од Силвија Страхимира Крањчевића и Густава Антона Матоша, преко Тина Ујевића, Мирослава Крлеже , Иве Андрића и Меше Селимовића, потом Саве Шумановића, Анте Бабаје, Боже Копривице, Николе Бертолина, Ђузе Стојиљковића и Данијела Драгојевића, до Светислава Басаре, чланова рок састава „Екатерина Велика" и Горана Бабића (и тако још 150 пута).

Издање загребачке „Фрактуре", пак, Именик лијепих вјештина, обимом и бројем страница не заостаје за београдским, али у ту лепу књигу широког прореда и пространих маргина стао је педесет и један текст у избору самога писца (покривен је период до 2018. године), а од тога једанаест је аутора који не пишу или не мисле на нашем језику, док је, ако обрнемо перспективу, највише текстова о ауторима који су окренути хрватској страни нашег језика, с посебним освртом на оне који су, из различитих разлога, живели и писали изван Хрватске, нарочито у Босни и Херцеговини. Неке од текстова можемо пронаћи у обе збирке, али то ни најмање не смета да се обе ове дебеле и драгоцене књиге нађу на полицама једна крај друге. Чак би то, можда, уз Јерговићеве Загребачке хронике објављене 2007. године у библиотеци XX век, било и нужно, јер ако једнога дана неко буде хтео да зна нешто о овим нашим крајевима на којима се одувек живело јадно, али се умирало квалитетно, ове ће три књиге истраживачу рећи више од било каквих докумената, сведочанстава из прве, друге, или треће руке, више од свих текстова вођених строгом научном методом, чак више и од филмских или тонских записа, коментарише Иван Миленковић.

Читала Биљана Јовановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво