Летњи фестивали Еурорадија 2019

Директан пренос са Фестивала Вале д’Итрија – Никола Манфроче: Хекаба

Са 45. издања Фестивала Вале д’Итрија, из атријума Војводске палате у месту Мартина Франка у области Пуља, преносимо оперу „Хекаба” Николе Антонија Манфрочеа. Певају Норман Рајнхарт, Мерт Сунгу, Кармела Ремиђо, Роберта Мартења, Мартина Грезија и Лоренцо Ицо. Хором града Пјећенце и оркестром Театра Петруцели из Барија диригује Сесто Кватрини.

Ову музичку трагедију у три чина Манфроче је написао са двадесет две године, само неколико месеци пре своје изненадне смрти. Дело показује изузетан потенцијал овог аутора који нажалост никада није дошао до пуног изражаја. Премијерно је изведена у театру Сан Карло 1812. године.

Либрето на италијанском је према истоименом француском оригиналу Жан-Батиста де Милсена, приредио Ђовани Шмит и приказује моралну дилему између љубави и дужности. Ахилеј, грчки јунак, и Поликсена, тројанска принцеза, желе да се венчају упркос томе што је Ахилеј убио Хектора, Поликсениног брата. Хекаба, краљица Троје и мајка Поликсене и Хектора, не може да заборави убиство сина, упркос томе што ће тако угрозити брак који би донео мир и спасио Троју од уништења. Ахилеј бива убијен, Поликсену отимају грчки ратници како би је жртвовали на гробу свог јунака, а опера се завршава сценским приказом немилосрдног разарања античког града.

Уреднице преноса Ксенија Стевановић и Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво