Студије и огледи

Дебора Кук: Адорно, Фуко и критика Запада

У емисији СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ од понедељка, 29. јула, до петка, 2. августа, можете слушати текст Деборе Кук „Критичка матрица”, који је написан као уводно поглавље њене књиге „Адорно, Фуко и критика Запада”.

Канадска филозофкиња Дебора Кук (рођена 1954), која се бави феноменологијом, егзистенцијализмом, критичком теоријом и постструктурализмом, у својој најновијој студији Адорно, Фуко и критика Запада показује да критичка теорија још увек пружа важне подстицаје и изворе за промишљања наше турбулентнe садашњости. Као што наслов књиге показује, ауторка посебну пажњу посвећује делима двојице најважнијих друштвених теоретичара двадесетог века: Теодору Адорну (1903-1969) и Мишелу Фукоу (1926-1984), заступајући тезу да су њихове критике друштва у најбитнијим сегментима комплементарне и да се њихови увиди могу упоредно анализирати. Један од таквих аспеката је свакако њихово усредсређивање на историјске услове - било економске, схваћене у духу марксизма (Адорно) или политичке (код Фукоa) - који су поспешили ширење и пораст расизма и ауторитарних тенденција које и дан данас харају Западом. Интерпретирајући економске и политичке силе које су обликовале наше идентитете, Адорно и Фуко дају сличне одговоре на старо, добро познато питање: Шта да се ради?

У тескту „Критичка матрица" Дебора Кук првенствено пише о мислиоцима који су утицали на Адорна и Фукоа, али не на основу биографија које су оба филозофа оштро критиковали као жанр, већ на темељу интeрвјуа и есеја у којима су се они позивали на великане теоријског мишљења. У том погледу, највећу улогу свакако има Имануел Кант, те ауторка опсежно разматра Кантов утицај на Фукоову онтологију садашњости, односно на Адорнову онтологију неправилног стања. Осим тога, биће речи и о утицајима и инспирацији који су Адорну и Фукоу долазили од Хeгела, Макса, Ничеа, Фројда, Вебера и многих других.


Књигу Деборе Кук Адорно, Фуко и критика Запада објавила је издавачкa кућа Версо у Њујорку 2018. године.
Превела с енглеског језика Ивана Максић.
Читала Марица Милчановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се