Разум и осећајност – Тобијас Кох и ансамбл Кончерто из Келна

Снимак концерта одржаног прошле године на фестивалу „Шопен и његова Европа”, када су наступили пијаниста Тобијас Кох и ансамбл Кончерто из Келна. На програму овог концерта, нашла су се дела аутора из различитих европских земаља, која су рефлектовала комплексне политичке односе који су крајем 18. века владали на континенту.

Тако су на програму концерта били став Посвета слободи или Марсејеза Франсоа-Жозефа Госека, Велике варијације на тему Владај, Британијо Фердинанда Риса, као и Ода радости Лудвига ван Бетовена.

У вечерашњој емисији слушаћете дела Алберта Лорцинга, Јохана Кристијана Баха, Јохана Вилхелма Вилмса и Карла Чернија изведена на овом концерту. Увертира из опере Пољак и његов краљ немачког композитора Алберга Лорцинга инспирисана је Новембарским устанком током пољско-руског рата 1830. године. У увертири се појављује цитат патриотске мазурке Дабровски, која је важила за незваничну пољску химну у Лорцингово време.

Концерт за чембало број 6 у Де дуру Јохана Кристијана Баха, са поднасловом Боже, чувај краља, један је од шест концерата објављених 1763. године, које је композитор посветио осамнаестогодишњој краљици Шарлоти, супрузи енглеског краља Џорџа III. Оригинално, ови концерти су били замишљени за камерно музицирање, јер су написани за две виолине, виолончело и чембало. Елегантна и и стилски углађена дела била су изузетно популарна у Енглеској, а томе су свакако допринеле и варијације на тему Боже, чувај краља у трећем ставу Концерта у Де дуру.

Варијације у Де дуру на тему Виљем од Насауа опус 37 Јохана Вилхелма Вилмса, овај холандски композитор написао је 1814. године, а од наредне године па све до 1932, ова тема је била званична химна Краљевине Холандије.

У емисији ћете чути и Велике варијације у Ге дуру на тему Јозефа Хајдна, које је компоновао Карл Черни. Тема на којој је Черни засновао своје варијације из опуса 73, је наравно, она из Хајдновог Царског квартета, која је и данас званична химна Немачке.

Интересантно је да је пијаниста Тобијас Кох, у варијације које је извео на овом концерту, интерполирао и тему мазурке Дабровски, као омаж Пољској и домаћину фестивала „Шопен и његова Европа".

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво