Рефлексије

Итало Калвино: Аутобиографија једног гледаоца

У емисији РЕФЛЕКСИЈЕ, у четвртак, 25. и петак, 26. јула, можете слушати текст италијанског писца и есејисте Итала Калвина „Аутобиографија једног гледаоца” у преводу Александре Проле.

Калвино пише како је у једном периоду свог живота ишао у биоскоп скоро сваки дан, а некада чак и двапут дневно. То је било, између 1936. и рата, углавном, током пишчевог пубертета. Тада је биоскоп за њега представљао читав свет.

„Свет другачији од онога који се одвијао око мене, али оно што сам гледао на платну за мене је поседовало одлике света, његову пуноћу, неопходност, доследност, док су се ван платна гомилали хетерогени елементи који су изгледали као спојени пуким случајем, материјал из мог живота који се чинио лишеним било какве форме. Филм је, као што је већ толико пута речено, био бег од стварности, а мени је тада свакако биоскоп томе и служио - да ми задовољи потребу за измештањем, потребу да усмерим пажњу на неки други простор, потребу која одговара оној примарној функцији ступања у свет, неопходна етапа у свачијем одрастању. Наравно да постоје и други путеви, и то садржајнији и личнији: биоскоп је за мене био најлакши и најприступачнији пут, а истовремено и пут који је успевао најдаље да ме одведе."

Текст ће бити штампан у издању Факултета за медије и комуникације.

Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара