Рефлексије

Итало Калвино: Аутобиографија једног гледаоца

У емисији РЕФЛЕКСИЈЕ, у четвртак, 25. и петак, 26. јула, можете слушати текст италијанског писца и есејисте Итала Калвина „Аутобиографија једног гледаоца” у преводу Александре Проле.

Калвино пише како је у једном периоду свог живота ишао у биоскоп скоро сваки дан, а некада чак и двапут дневно. То је било, између 1936. и рата, углавном, током пишчевог пубертета. Тада је биоскоп за њега представљао читав свет.

„Свет другачији од онога који се одвијао око мене, али оно што сам гледао на платну за мене је поседовало одлике света, његову пуноћу, неопходност, доследност, док су се ван платна гомилали хетерогени елементи који су изгледали као спојени пуким случајем, материјал из мог живота који се чинио лишеним било какве форме. Филм је, као што је већ толико пута речено, био бег од стварности, а мени је тада свакако биоскоп томе и служио - да ми задовољи потребу за измештањем, потребу да усмерим пажњу на неки други простор, потребу која одговара оној примарној функцији ступања у свет, неопходна етапа у свачијем одрастању. Наравно да постоје и други путеви, и то садржајнији и личнији: биоскоп је за мене био најлакши и најприступачнији пут, а истовремено и пут који је успевао најдаље да ме одведе."

Текст ће бити штампан у издању Факултета за медије и комуникације.

Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво