Електронски студио

У посебном издању емисије Електронски студио представићемо вам остварења Филипа Шијанеца, Марије Шумарац и Роберта Липока, која су настала у оквиру резиденцијалних и едукативних програма Електронског студија Радио Београда и уз коришћење аналогног синтисајзера EMS Synthi 100.

Сећања на детињство била су инспирација за композицију Time and Place (Време и место) Филипа Шијанеца, вишеструко награђиваног композитора и музичара који живи и ради у Лондону. Наиме, оба родитеља аутора су била запослена у Радио Београду. Подсетимо да је уметников отац Марјан Шијанец остварио запажена радиофонска дела, као и више електронских композиција у нашем Електронском студију.

Филип Шијанец је током свог резиденцијланог боравка у јуну 2018, снимао звукове у самој згарди Радио Београда, поред тога што је радио на уређају Synthi 100. Ово искуство преточено је у структуру дела Time and Place које садржи три става везана за три различите локације унутар здања нашег радија. То су: унутрашњи атријум зграде Радио Београда снимљен кроз прозор Електронског студија; потом Камена сала и њене реверберације, и на крају, уски ходници поткровља зграде Радио Београда испуњени шркипањем даски испод дебелог итисона, свеприсутним брујањем лифтова и тихим зврндањем неонских сијалица који подстичу утисак тескобе и бивања на граници вакума. Ови примери теренских снимака окружења у Шијанецовом раду су помешани са звуцима насталим на Synthi 100 EMS, са посебним акцентом на „органском" квалитету ових електронских, синтетизованих звучања.

Дело Унутар лиминалног остварила је Марија Шумарац која је похађала образовни курс Електронског студија. Овај програм састојао се од две радионице - једна је била обука за рад на инструменту Synthi 100 са Полом Пиињоном, а друга се тицала основа електро-акустике у сарадњи са Акустичком лабораторијом Електротехничког факултета. Подсетимо да су до сада у оквиру овог програма остварене нове композије и жива извођења Бранислава Јованчевића и Павла Попова у новмебру 2018. године, као и композиција Београдског Субхармонијског ансамбла коју ћемо емитовати у наредној емисији. Наставак едукативног програма Електронског студија са новом групом полазника, планиран је за јесен 2019. године.

Марија Шумарац припада најмлађој генерацији аутора активних на пољу електронске и експерименталне музике код нас. Завршила је основне студије на ФДУ на катедри за снимање и дизајн звука, где је тренутно на мастер студијама. Дело Унутар лиминалног базира се на истраживању звука осцилаторних кола Синтија 100 и динамичком потенцијалу саодношења овог материјала и његове даље софтверске обраде.

Композиција RIMENVIE - Fleur de nénuphar au milieu du feu (Рименви: У сред ватре цвет локвања) Роберта Липока настала је кроз резиденцијални боравак овог цењеног немачког уметника у Електронском студију Радио Београда 2018. године. Заснована је на песми корејског песника и аудовизуелног уметника Чанг-Кјумa Кима Рименви - У сред ватре цвет локвања. Стихове, написане на француском, изговара Делфин Л'Гале, a oни се баве темом божанског, прецизније идејом последње поруке коју божанско биће упућује људима. Завршни стихови ове контемплативне песме гласе „Гори, као дивља патка, која шепа, гори искричаво као што гори електрични талас", а Липок је за живо извођење у Електронском студију у јуну 2018. године створио њима инспирисану апартну и евокативну музичку потку користећи звуке уређаја Synthi 100.

Уреднице и ауторке Ксенија Стевановић и Светлана Мараш

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво