Стваралаштво Јозефа Елснера

У шестој емисији циклуса који приређујемо поводом 250 година од рођења Јозефа Елснера слушаћете духовна остварења овог композитора и његовог савременика, Карола Курпинског.

Након деценије живота у Варшави, Елснер је постао незаобилазна и високо етаблирана фигура у пољском музичком животу. Од 1811. био је дописник престижних Лајпцишких Општих музичких новина, као и почасни члан музичког друштва Лајпцишког универзитета. Елснер је био члан и бројних других музичких друштава у Пољској, а био је члан и масонске ложе. Са места директора варшавске опере повукао се средином друге деценије 19. века, а након гушења пољског Новембарског устанка у Руско-пољском рату, 1830. и 1831. године, није се редовно појављивао на јавној музичкој сцени. До смрти, 1854. године, Елснер се као композитор пре свега посветио духовној музици. Током четрдесетих година 19. века, улазећи у девету деценију свог живота, Елснер је написао чак десет миса, четири офреторијума и бројне религиозне композиције, укључујући Стабат матер, Мизерере, Те Деум и друге. У емисији ћете чути Мису у а-молу, опус 81, из 1843. године.

Иако двадесет година млађи од Елснера, пољски композитор Карол Курпински, такође се повукао из света опере након гушења пољског Новембарског устанка и наставио је да буде активан пре свега као педагог, оснивајући 1835. Школу за певање и декламацију при народном позоришту у Варшави, која је у одређеној мери компензовала репресивно затварање Пољског конзерваторијума. Оперски опус Курпинског обухвата двадесет шест сценско-музичких остварења, од којих је у целости сачувано девет и који у овом аутору откривају водећег пољског оперског композитора друге и треће деценије 19. века, који је, полазећи од савремених италијанских узора, градио пољску оперску школу инкорпорирајући теме из пољске историје и фолклора, као и користећи пољске народне плесове и песме. Курпински је био активан и на пољу духовне музике, пишући мисе како на латинском, тако и на пољском језику, као и друга дела у форми кантата и ораторијума. У емисији ћете чути Те Деум Карола Курпинског из 1829. године.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се