Научни скупoви

Постистина у савременом добу – говори Миланко Говедарица

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ можете слушати снимак излагања Миланка Говедарице „Хиперреалност дигиталних медија и дивергенција од објективне реалности”. Излагање је део циклуса предавања са научног скупа „Постистина у савременом добу”.Вечерашњу емисију пратите у овом термину због директног преноса музичког фестивала Промс који је на програму у петак, 19. јула.

Технички развој доводи до тога да човечанство све мање зависи од природе, али и до тога да се људи све више потчињавају актуeлним технолошким достигнућима. Ово је случај и са дигиталном технологијом као врхунцем досадашњег индустријског развоја, и то оним његовим нивоом на којем основни технолошки ресурси више нису различити облици енергије, већ различите врсте информација, и на којем више нису толико у питању поступци обраде енергије, колико су посреди начини процесуирања информација. У околностима данашње хипертрофије дигиталних медија, ради се о томе да је вештачко окружење постало важније од природног амбијента, о томе да су вештачке и илузорне сензације у виртуелном свету, које индукује дигитална техника, постале примамљивије од природних и непатворених дражи. Маркс и Фројд су подједнако разликовали стварно и имагинарно (халуцинантно) испуњење људских жеља, преферирајући реализацију над имагинацијом, то јест човеково предметно потврђивање у односу на пуко маштање. Међутим, у савременом друштву, производња и размена медијски обликованих менталних слика и илузија су постали важнији од сазнања истине и истинских промена, односно, од производње и размене опипљивих објеката и материјалних добара. На овај начин, сматра Миланко Говедарица, симбиоза са дигиталним апаратима није учинила човека реалистичнијим и склонијим борби за реализацију властитих потреба у спољашњем свету, него за своју последицу има његово растуће игнорисање природних задовољстава и окретање ка афектацијама и задовољствима у виртуелном простору. Дакле, иако дигитални медији почивају на физици и физичким законима, њихови ефекти се веома тичу како социолошких процеса, тако и човекових субјективних доживљаја и психолошких стања, који често дивергирају од истине о објективном стању ствари у физичкој реалности.

Снимак је забележен на научном скупу „Постистина у савремeном добу" који је одржан 9. и 10. маја у организацији Одељења за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду и Српског филозофског друштва.

Излагање Слободана Перовића са овог научног скупа можете пратити у среду, 31. јула.

Уредницa циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи