Музика вива

Међународни Рострум композитора 2019

Представљамо селекције Аустрије и Норвешке на овогодишњем издању овог радијског такмичарског фестивала, који се одржао у месту Сан Карлос де Барилоче у Аргентини у мају ове године. Представићемо композиције Кристофа Ренхарта, Јулије Пургине и Хермана Вогта.

Композиција Каталог уметности и заната Кристофа Ренхарта, ушла је међу препоручена дела овогодишњег Рострума. Инспирисана је једним од најфасцинантнијих париских музејских збирки односно „Музејем уметности и заната" у којој се чувају многобројни примери индустријских направа и техничких уређаја. Ренхарт у својој композицији посећује објекте из музеја и од њих ствара својеврсни „звучни каталог".

Дело Јулије Пургине Акаталепсија се заснива на филозофском појму који означава немогућност да нешто спознамо. Супротност атакалепсији је каталепсија која означава у психијатрији задржавање тела у стању ригидне непомичности. Цела композиција, тако, осцилира између ова два пола – флуидне покренутости, у којој је тешко досећи коначно стање смисла и придржавања правила и форми.

Дело Химна сунца Хермана Вогта настало је као поруџбина Филхармоније из Осла. Наслов ове композиције позајмљен је из чувене религиозне поеме Фрање Асишког написане око 1225. године. Свети Фрања ју је издиктирао на самрти у славу Бога и као личну посвету свему што је Господ створио – сунцу, месецу, звездама, љубави, животу и на крају смрти. Вогтова композиција описује стање између јубилације са једне стране и тихе контемплације са друге. У музичком смислу ту амбивалентност рефлектује и употреба битоналности и сталних промена тоналног центра.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво