Џез

Албум „Lost River” трија Микелеа Рабије, Ђанлуке Петреле и Ејвинда Oрсета, објављен крајем маја за ECM Records.

Микеле Рабија, Ђанлука Петрела и Ејвинд Oрсет тројица су музичара који су претходно сарађивали на различитим пројектима, али су се први пут окупили у овом трију.

Рабија је сада већ прекаљени ветеран и омиљени бубњар у многим италијанским џез поставама, док је Петрела у пуном стваралачком налету након што је напустио квинтет Енрика Раве и окренуо се ауторским пројектима. Са друге стране је гитариста Oрсет, који је на наслеђу атмосферичног и прог-рок звука Терјеа Рипдала изградио властиту пост-модерну естетику, снажно засновану на коришћењу педала и електронике.

Њих тројица су недавно објавили албум Lost River за издавачку кућу ECM Records, далеко од могућих стилских очекивања која се везују за њихова имена. То је најупечатљивије док слушамо Ђанлуку Петрелу, који би номинално требало да буде најистакнутији солиста. Као никад до сад он је посвећен пре свега атмосфери и текстури звука, док су ватрени солои остављени по страни. На сајту издавача, у опису музике искоришћен је термин „пост-амбијент" као жанровска одредница, што је у довољној мери индикативно за слушаоца упознатог са скандинавским џезом и његовим модернијим облицима заснованим на електроници. Музика на албуму је спора и поступна у аранжманима и импровизацијама, али пре свега посвећена идеји стапања свих инструмената у јединствен, заједнички звук бенда.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво